Owoce i warzywa w szkole

Od października nasza szkoła rozpoczęła udział w programie „Owoce i warzywa w szkole”. Wszyscy uczniowie klas I- III oraz OP biorą udział w tej akcji. Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków.

Obecność warzyw i owoców w diecie dzieci każdego dnia jest konieczna. Potrzebują one różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię i chęć nie tylko do nauki, ale też do zabawy, oraz sprawią, że będą pełne werwy i radości. Podając dzieciom warzywa i owoce każdego dnia, troszczymy się o ich zdrowie także w przyszłości. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, błonnika pokarmowego i składników mineralnych, dlatego dzieciom uczestniczącym w programie „Owoce i warzywa w szkole” udostępnia się:

  • świeże owoce (jabłka, gruszki ),
  • świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
  • soki owocowe, owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Dzieci bardzo chętnie spożywają otrzymywane w szkole dwa razy w tygodniu warzywa i owoce. Jednocześnie szkoła kontynuuje udział w programie „Mleko w szkole”, który obejmuje porcję mleka trzy razy w tygodniu od poniedziałku do środy dla każdego ucznia.

więcej informacji na stronie: http://www.arr.gov.pl/owoce-i-warzywa-w-szkole

owoce-i-warzywa-017-001

Dodano 23.10.2016