Wiemy, co jemy! Jesienne zapasy i surówki w klasie III

Na zajęciach w klasie dzieci dowiadują się, w jaki sposób przyroda, zwierzęta oraz ludzie przygotowują się do zimy. Zapoznają się ze słowem spiżarnia, zapasy. Poznają wartości odżywcze warzyw i owoców.

Podczas jednej z październikowych lekcji uczniowie klasy III przygotowali małe zapasy na chłodne zimowe dni. Nie obyło się jednak bez skromnej degustacji przetworów zgromadzonych w klasie. Kompoty, soki i dżemy bardzo wszystkim smakowały. Kolejnego dnia samodzielnie wykonali jesienne, zdrowe surówki. W tym dniu w sali 49 unosiły się zapachy przyniesionych przez dzieci warzyw i owoców niezbędnych do wykonania surówek bądź sałatek owocowych, w zależności od upodobań kulinarnych. Po umyciu rąk uczniowie zamienili się w prawdziwych kucharzy. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy. Surówki i sałatki smakowały wyśmienicie !
Po minach dzieci można było wnioskować, że zrobiony przez nie posiłek bardzo im smakował. Na koniec pani wychowawczyni pochwaliła wszystkie dzieci za wzorową pracę podczas zajęć.
Przyrządzenie surówki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.

Dodano 10.11.2022